تاریخ انتشار : 1403/10/23
وزير نفت با تأکيد بر اينکه در مجموع ۱۲۰ ميليارد دلار براي رسيدن به اهداف کمي برنامه هفتم توسعه درافزايش ظرفيت توليد نفت و گاز نياز است، گفت در اجراي طرحهاي توسعهاي بايد به اين نکته توجه کرد که افزون بر افزايش ظرفيت بايد از افت توليد نفت و گاز نيز جلوگيري شود.
به گزارش ايلنا به نقل از پايگاه اطلاعرساني دولت، محسن پاکنژاد امروز (شنبه، ۲۲ دي) در نشست شوراي معاونان وزير نفت که با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئيسجمهوري اسلامي ايران با اشاره به اينکه از وزارت نفت بهعنوان پيشران اقتصادي کشور ياد ميشود، اظهار کرد: در دوران اخير هم که موضوع محدوديتهاي اقتصادي مطرح است و از آن بهعنوان جنگ اقتصادي ياد ميکنيم، صنعت نفت در خط مقدم اين جنگ اقتصادي قرار دارد.
وي با بيان اينکه نميشود در خط مقدم جنگ اقتصادي بود و بهعنوان پيشران توسعه اقتصادي عمل کرد اما از حمايت و پشتيباني تمامي ارکان حاکميت برخوردار نبود، ادامه داد: در چند ماهي که از آغاز بهکار دولت چهاردهم ميگذرد، حمايت مؤثر و دلگرمکننده رئيسجمهوري، معاون اول رئيسجمهوري و همه ارکان دولت کمک مؤثري بوده تا صنعت نفت در کوتاهمدت بتواند اهداف چشمگيري را رقم بزنند.
پوشش يک نقيصه بزرگ پشت لغت زيباي «ناترازي»
وزير نفت با بيان اينکه نخستين چالش صنعت نفت در دولت جديد، مديريت سوخت زمستاني بود، گفت: اصطلاحي به نام «ناترازي انرژي» در کشور رايج شده که ترجيح ميدهم از آن بهعنوان کمبود انرژي ياد کنم زيرا ناترازي لغت زيبايي است که براي پوشاندن يک نقيصه بزرگ استفاده ميکنيم.
پاکنژاد تصريح کرد: با وجود اينکه به اذعان تمامي دستاندرکاران اين بخش، در ابتداي دولت شرايط ذخاير سوخت مايع به ويژه نيروگاهها نامطلوب بود اما به لطف خدا و همت همکاران ما در صنعت نفت به جايي رسيديم که خيالمان تا حد زيادي راحت شده است و اميدواريم تا پايان سال را با همين شرايط خوب پشتسر بگذاريم.
وي با اشاره به اينکه عملکرد صنعت نفت در دولت چهاردهم به لحاظ کمٓي، کيفي و عملکردي ستودني است و از همه همکارانم براي رسيدن به اين اهداف تشکر ميکنم، گفت: در اين چند ماه که از دولت چهاردهم ميگذرد، روزانه ۶۰ هزار بشکه به ظرفيت توليد نفت خام و ۳۰ ميليون متر مکعب به ظرفيت توليد گاز خام کشور افزوده شده است.
افزايش توليد گاز از ميدانهاي «دي» و «خانگيران»
وزير نفت با بيان اينکه بخشي از اين افزايش توليد نفت و گاز در کشور با ابتکارات عملياتي و بخشي نيز با توسعههاي ابتکاري محقق شده است، تأکيد کرد: بهعنوان نمونه در چند روز گذشته چند حلقه از چاههاي ميدان گازي «دي» در استان فارس به بهرهبرداري رسيده است. در اين شرايط سخت که کمبود گاز داريم، دستيابي به ظرفيت توليد ۳ تا ۴ ميليون متر مکعب در روز توليد گاز خام در مرکز کشور ارزشمند است.
پاکنژاد با يادآوري اينکه به اينکه هفته گذشته نيز در حوزه «خانگيران» با بهرهبرداري از چاههاي جديد، توليد گاز ۱.۵ تا ۲ ميليون متر مکعب افزايش پيدا کرد، گفت: شمال شرق کشور به دليل افت فشار، نقطه آسيبپذيري در شبکه گاز است و افزايش توليد گاز در آن منطقه بسيار اهميت دارد.
وي با اعلام اينکه همزمان با افزايش خوراک پالايشگاههاي نفت خام، افزايش توليد ۱۰ ميليون ليتر بنزين و ۱۱ ميليون ليتر نفتگاز در روز نيز محقق شد، افزود: افزايش توليد فرآوردههاي نفتي مانع از خروج حجم زيادي ارز از کشور براي واردات اين محصولات شد.
سرمايهگذاري ۱۸ ميليارد دلاري براي فشارافزايي پارس جنوبي
وزير نفت به انتقال حجم عظيمي از گاز با مديريت شرکت ملي گاز ايران از جنوب کشور تا مناطق شمالي اشاره کرد و ادامه داد: سال ۱۴۰۱ در اين روزها در منطقه شمال شرق کشور برخي مناطق با قطعي گاز به دليل افت فشار شبکه روبهرو شدند. امسال با وجود شرايط بدتري که در ابتداي شهريور تحويل گرفتيم و ذخاير سوخت نيروگاهي کمتر بود و لازم بود گاز بيشتري به آنها تحويل دهيم اما خوشبختانه قطعي گاز نداشتيم و اميدواريم تا پايان سال نيز با اين مشکل مواجه نشويم.
پاکنژاد با تأکيد بر اينکه در موضوع کمبود حاملهاي انرژي با دو مؤلفه توليد و مديريت مصرف روبهرو هستيم، گفت: مؤلفه نخست افزايش توليد است. در حوزه افزايش توليد گاز خام، ابرپروژه فشارافزايي پارس جنوبي در دستور کار قرار دارد که همه جا تأکيد دارم اين طرح از نان شب براي کشور واجبتر است و اميدوارم دولت اجراي آن را حمايت کند.
وي با بيان اينکه دستاوردهاي اجراي اين طرح در ۵ سال آينده محقق ميشود اما کار را بايد به سرعت آغاز کنيم، افزود: فشارافزايي پارس جنوبي هفت هاب يا مرکز دارد که هر کدام از اين مراکز حدود ۲.۵ تا ۳ ميليارد هزينه اجرايي دارند. در مجوع اجراي اين طرح ۱۸ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داردو
وزير نفت از مديريت تقاضا و بهينهسازي مصرف بهعنوان مؤلفه دوم براي حل مشکل کمبود انرژي در کشور ياد کرد و گفت: کمبود انرژي فقط با افزايش توليد برطرف نميشود. توليد با سرمايهگذاري و در زمان مشخص اضافه ميشود، اما مصرف، لجامگسيخته و شتابان افزايش پيدا ميکند بنابراين بايد به سمت مديريت تقاضا و بهينهسازي مصرف برويم. هر دو راهکار قيمتي و غيرقيمتي را بايد به کار بگيريم. اگرچه اولويت استفاده از راهکارهاي غيرقيمتي است، اما نميتوانيم چشم را بر اصلاح قيمت در حاملهاي انرژي ببنديم.
اهداف برنامه هفتم در بخش نفت و گاز
پاکنژاد با بيان اينکه در زمينه توليد نفت خام نيز طرحها و پروژههايي تعريف شده تا بتوانيم به اهداف تعيينشده در قانون برنامه هفتم توسعه برسيم، اظهار کرد: براي رسيدن به ظرفيت توليد ۴.۶ ميليون بشکه در روز نفت خام در پايان برنامه هفتم توسعه حدود ۵۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز است.
وي ادامه داد: همچنين بر اساس اهداف برنامه هفتم توسعه، ظرفيت توليد گاز خام کشور بايد به يک ميليارد و ۳۵۰ ميليون مترمکعب در روز افزايش پيدا کند که براي دستيابي به توليد اين حجم گاز، ۷۵ ميليارد دلار سرمايهگذاري بايد انجام شود.
وزير نفت با تأکيد بر اينکه در مجموع ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار براي رسيدن به اهداف کمٓي برنامه هفتم توسعه درافزايش ظرفيت توليد نفت و گاز نياز است، گفت: در اجراي طرحهاي توسعهاي بايد به اين نکته توجه کرد که افزون بر افزايش ظرفيت بايد از افت توليد نفت و گاز نيز جلوگيري کرد.
استفاده از سرمايههاي داخلي و خارجي
پاکنژاد با بيان اينکه تأمين اين ميزان از منابع مالي کار دشواري است و بايد ساز و کارهايي براي آن تعريف شود که بخشي استفاده از منابع صندوق توسعه ملي و بخشي نيز استفاده از منابع فاينانس خارجي است، اظهار کرد: در صنعت پالايش نيز افزايش ظرفيت پالايشگاهي تا سقف ۵۰۰ هزار بشکه در روز در دستور کار قرار دارد که افزون بر تأمين مالي نيازمند دستيابي به فناوريهاي روز است. در محصولات پتروشيمي نيز افزايش ظرفيت توليد خواهيم داشت.
وي به موضوع توجه به نيروي انساني در صنعت نفت اشاره کرد و با بيان اينکه اگر منابع انساني را پويا و شاداب نگه داريم بر پويايي اين صنعت اثر گذاشتيم، ادامه داد: همکاران ما در صنعت نفت با انرژي و صلابت به کار خود در مناطق مختلف عملياتي ادامه ميدهند و تنها خواسته آنها توجه به موضوع سقف حقوق است.
وزير نفت با اشاره به اينکه سقف حقوق ظلم بزرگي است زيرا حتما بايد بين شخصي که دور از خانواده بر روي سکوهاي نفت و گاز و يا در مناطق عملياتي کار ميکند با شخصي که در تهران مشغول است، تفاوت وجود داشته باشد، تأکيد کرد: تقاضاي من اين است که سقف حقوق از ابتداي سال اجرايي نشود تا نيروي انساني فعال در صنعت نفت، با انگيزه بيشتري کار کند.
انتهاي پيام/